Wednesday, October 28, 2015

The Lightwall

New pedestrian tunnel with integrated lightwall, One Pancras Square, King's Cross, London
Pedestrian tunnel with LED integrated lightwall
One Pancras Square, King's Cross railway station
Borough of Camden
London, September 2015

“The tunnel’s entrance is in the north-east corner of the One Pancras Square building, accessed via an escalator hall designed by David Chipperfield Architects. It then follows a consistent curve leading to the tail end, accommodating a changing slope, into the two stations. The design of the tunnel is broken into four distinct sections, each with its own conceptual idea: the canopy, the fin section, the floor, and the integrated lightwall, which has been designed by Speirs +Major, with technical delivery by The Light Lab. The inside of the tunnel is lined with repeating panels; the fin sections fill the triangular space between the canopies, allowing stylish and easy access to the service area above, and shaped as ‘mini auditoria’ to focus attention towards the art-wall. The flooring echoes this, with ceramic tiles spread across the floor in a large triangular pattern, in two shades to create a subtle texture.”

1 comment: